Saturday 24 March 2007

Mysteriet Katalonien

Jag har blandade kanslor for Katalonien. Dels alskar jag den har delen av varlden, dels forstar jag mig inte pa den. Till exempel:

  • Varfor envisas sa manga katalanska kvinnor med att bara hockeyfrilla? Och varfor tvingar de sina dottrar att klippa sig likadant?

  • Hur kom de pa den fantastiska iden att gnida in en baguette med tomat och sedan salta, dvs pan con tomate?

  • Varfor tar allt som borde ta en minut flera veckor?

  • Hur orkar man ata klockan 22.00 varje kvall?

  • Varfor envisas med att halla fast vid ett sprak som mer eller mindre endast talas har (fast visserligen ett mycket vackert sadant)?

Jag forstar inte... Men sedan tittar jag mig omkring. Ser hur folk skrattar, hur man umgas pa ett helt annat satt an i Sverige, hur vackert det ar med de grona berg som skyddar Barcelona, hur havet glittrar. Jag smakar pa all fantastisk mat. Pratar med underbara manniskor. Lyssnar pa musik full av kanslor. Lever. Och sedan tanker jag:

Nagot maste de ju ha gjort ratt.

2 comments:

Pippi med Damp said...

Hahaha jag håller fullständigt med dig!!
Mycke konstit ere me Barcelonaborna.. Men guud, va härligt det är! Jag har aldrig känt mig så avslappnad och hemma som i Barca!!

Anonymous said...

Hej!

Jag haller med om det mesta, avskyr att äta middag mitt i natten och de där hockefripporna! Haha.

Men du...katalanskan som modermal talas av fler människor än svenskan!
Det svara med det hela är tvasprakigheten, men eftersom min killes familj är katalansk och jag lärt mig spraket har jag tänkt om flera grr om. Det är verkligen en eget sprak -som ocksa bär pa en egen kultur och litteratur. Extremisterna är fa -och de är fel ute. Om det är dem du tänker pa haller jag med!!
Men de vanliga katalanerna...11 mille med det som modersmal...de gör det för att det är naturligt. Inte för att envisas.

Annars: kul att se din bild av stan!
Kram
Emma

hhttp://emmasofiadedorson.wordpress.com/